ČO VLASTNE ZNAMENÁ OZNAČENIE ÖKO-TEX STANDARD 100

Je samozrejmé, či už kupujeme návliečky do detskej postieľky, detskú deku alebo dekoračný vankúšik, v prvom rade dbáme na ich kvalitu. Ide predsa o naše deťúrence ...


V súčasnej dobe azda nenájdete textílie ktoré sú určené pre deti a nemajú na štítku označenie Öko-Tex Standard 100. Alebo aspoň tak by to malo byť.

Certifikát ale nie je samozrejmosťou a cesta k nemu nie je jednoduchá. Testovanie prebieha v nezávislých inštitúciách Öko-Tex a testuje sa prítomnosť chemických zlúčenín pri ktorých sú stanovené maximálne limity. Zisťuje sa napríklad hodnota pH, obsah formaldehydu, prítomnosť pesticídov alebo ťažkých kovov, pentachlorfenolu a tetrachlorophenolu. Áno, toto všetko môže prísť do styku s našou pokožkou, brrr. Testuje sa aj prítomnosť alergénov a karcinogénnych farbív. Tento certifikát ale nezohľadňuje procesy výroby, teda napríklad podmienky pestovania bavlny a jej spracovanie.

Výrobok sa posudzuje aj podľa produktovej triedy:

I – vhodné pre deti do 3 rokov

II – vhodné pre priamy styk s pokožkou

III – vhodné na odevy, ale nie priamy styk s pokožkou

IV – ostatné textilné výrobky

Získanie certifikátu Öko-Tex Standard 100 výrobcu oprávňuje uvádzať ho pri označovaní textílií po dobu jedného roka. Potom treba celú testovaciu tortúru zopakovať.

Okrem tohto certifikátu môže mať výrobok ktorý práve kupujete certifikát Öko-Tex Standard 1000, ktorý získajú len tie výrobné spoločnosti, ktoré vylúčili alebo výrazne obmedzili používanie nebezpečných látok v procese výroby.

Je však dôležité vedieť, že v týchto prípadoch nejde o bio certifikáty.

Pokiaľ hľadáte skutočnú kvalitu ktorá je kontrolovaná od samého začiatku, hľadajte výrobky s komplexným certifikátom Global Organic Textile Standard v skratke GOTS. Tu sa pri testovaní kontrolujú nielen etické a ekologické nároky ale aj sociálne podmienky v zmysle Fair Trade, čo z tohto certifikátu robí najnáročnejšiu biotextilnú certifikáciu.

Zahŕňa dva stupne certifikácie:gots-logo

Organic – v tomto prípade až 95% použitých vláken musí byť z bavlny s certifikátom „organic“ alebo „organic-in-conversion“ pričom zvyšných 5% sú povolené prímesy ktoré sú tiež prísne regulované, najčastejšie sa využíva elastan (lycra).

Made with ...% organic materials – tu sa pomer použitých zložiek výrobku mení v pomere 70% organickej bavlny a 30% prísne regulovaných prímesí.

Vzhľadom na skutočnosť, že dnes máme veľa možností nakupovať textílie aj zo zahraničia je dobré vedieť, s akými ďalšími certifikátmi kvality sa môžete stretnúť:

Organic cotton – nejedná sa o biotextilnú certifikáciu a ani negarantuje žiadny podiel biobavlny vo výrobku. Je to obchodná značka americkej neziskovej spoločnosti Textile Exchange, ktorá zaoberá zvýšením udržateľnosti svetového textilného priemyslu.organic_cotton

OCS 100 - Organic 100 Content Standard – je ďalšie označenie už spomínanej spoločnosti Textile Exchange a vzťahuje sa len na podiel vláken z ekologického hospodárstva vo výrobku. Prítomnosť chemických látok a nedovolených postupov pri spracovaní, bielení a farbení ale aj sociálne a etické podmienky sa v tomto prípade nezisťujú. Označenie "Made with/Contains 100% organically grown material", vyjadruje použitie minimálne 95% surovej biobavlny, zvyšných 5% môže byť akékoľvek vlákno. organic content standard 100

Organic Blended Content Standard – odlišuje sa od vyššie uvedenej certifikácie len pomerom použitých vláken, pričom v takto označenom výrobku sa nachádza minimálne 5% a maximálne 95% vláken z ekologického hospodárstva. Zvyšok môžu byť akékoľvek vlákna.
organic blended standard

Fair Wear – je etická certifikácia, ktorá poukazuje na vhodné sociálne podmienky zamestnancov v celom reťazci zúčastnených dodávateľov. Členské spoločnosti sa zaväzujú k dodržiavaniu Code of Labour Practices, ktorý zahŕňa napríklad vylúčenie diskriminácie, zákaz detskej práce, výšku minimálnej mzdy a dĺžku pracovnej doby, zdravé a bezpečné pracovné prostredie ale napríklad aj odbory.

Logo_Fair_Wear

Veríme, že tieto informácie sú pre vás prínosom, pretože teraz už viete že bio nemusí byť vždy bio a prečo sa ceny bavlnených výrobkov môžu líšiť :)