PREČO ZÁVESY NIKDY NEVYJDÚ Z MÓDY?

Zariaďovanie izby je veľmi náročné a často si vyžaduje veľa hľadania a skúšania. Treba vybrať vhodné farby, praktický a ľahko udržiavateľný nábytok a kvalitné textílie. Izba pre dieťa musí byť hravá a zároveň účelná a praktická, skrátka dokonalá v každom smere preto si na pracovný zoznam dopíšte ďalší dôležitý bod – zatienenie.

detsky-obchod-banska-bystrica-slimaik-sk-detske-zavesy-mint-biele

Zatienenie okna ocenia mamičky keď treba dieťatko uložiť na poobedný spánok ale aj deti, ktoré vďaka peknému farebnému závesu získajú útulný priestor kde radi strávia čas.

Ako vybrať záves?

Jednoducho. Poraďte sa s deťmi. Výskumy dokazujú že aj malé deti majú estetické cítenie, preto by sme ho ako rodičia mali rozvíjať a podporovať. Keďže deti svoje emócie neskrývajú, pokojne sa opýtajte vašej ratolesti na obľúbenú farbu, zvieratko alebo si spoločne pozrite obrázky pekne zariadených izbičiek.

Pri výbere doplnkov by sme mali myslieť na celkový dojem, preto ak je izbička prezdobená rozprávkovými alebo inými detskými motívmi, už to nepreháňajme a siahnime po jednofarebnom závese, ktorý bude ladiť s dominantnou farbou v izbe. Záves bude plniť svoju funkciu a celkový dojem sa zjemní.

Výhodou je, ak izbu zariaďujeme nanovo. Vtedy je vhodné poobzerať sa po kompletných kolekciách do detských izbičiek, vďaka ktorým je izba zariadená v jednotnom štýle. Ich dizajnéri a výrobcovia už za nás vyriešili otázku vhodnej kombinácie farieb, motívu a materiálu :)

Slovenský trh ponúka nespočetne veľa riešení na zatienenie okien, preto je dôležité vopred si zvážiť či chceme len dekoračný záves po bočných stranách okna alebo má záves zatieniť celé okno.

Nech je záves dekoračný alebo účelový, spôsob uchytenia je ďalším dôležitým rozhodnutím. Na výber sú kovové cvoky, klasické plastové krúžky aj látkové traky ktoré jednoducho prevlečieme cez garnížovú tyč. Uchytenie závesov a záclon na plastové háčiky tzv. slimáčiky je v súčasnosti aktuálny trend a takto uchytený záves či záclona naozaj pekne vyzerá, avšak tento spôsob vyžaduje špeciálnu kovovú garnížu. Najčastejším spôsobom uchytenia textílií na okno je použitie štipcov, treba ale myslieť na to, že tie môžu po čase látku poškodiť.

A bude tma

Zatemňovacie závesy tzv. blackout závesy zabraňujú prieniku až 99% svetla a slnečných lúčov do miestnosti. Táto špeciálna látka je kombináciou troch vrstiev látok a je pomerne hrubá vďaka čomu výborne tlmí zvuk a znižuje únik tepla.

Pre drobca

Dieťatko od narodenia do šiestich rokov toho v detskej izbičke veľa nepotrebuje. Základom je kvalitná posteľ, úložný priestor na oblečenie a samozrejme aj na hračky.

Deti v tomto veku milujú farby a rozprávky, preto sa nebojme zariadiť ich izbu práve v tomto štýle. A tak trojkombinácia dominantných textílií záves-koberec-posteľné obliečky môžu žiariť veselými farbami a detskými motívmi, či už sú to obľúbené zvieratká, autíčka alebo rozprávkové postavičky, skrátka s čímkoľvek čo dieťa poteší.

obchod-pre-deti-banska-bystrica-slimacik-sk-zavesy-nellys-srdiecko-zelene

Je prirodzené, že ak zariadime detskú izbičku pre škôlkára vo veselom farebnom štýle a s obľúbenými rozprávkovými postavičkami, o pár rokov neskôr bude izba potrebovať zmenu...

Pre študenta

Veľkí školáci už majú väčšinou úplne jasno ako má ich izba vyzerať. Majú obľúbenú farbu a vytvárajú si vlastný štýl. Ale aj napriek týmto predpokladom nás môže synátor prekvapiť požiadavkou na „dospelácky“ štýl lebo je to cool alebo dcéra na závesy s disney postavičkami pretože sa jej to zdá vtipné a originálne. Aby sme sa vyhli zbytočným konfliktom, aj v tomto prípade vyberajme spoločne :)

Jedno, dve, tri

Špecifická situácia nastane, ak detskú izbu obývajú dve alebo viac detí ako aj chlapec a dievča. Aby sa všetky deti cítili v izbe príjemne je namieste zvoliť neutrálny motív ako napríklad prúžky alebo hviezdičky ktorý sa bude opakovať na obliečkach, vankúšikoch i závesoch. Väčšie deti sa tak nebudú hanbiť priviesť na návštevu kamaráta…

Alergikom radšej nie

Nevýhodou látkových závesov nech už sú z akéhokoľvek materiálu je to, že sa v nich drží prach. Ak je dieťatko na prach alergické, treba preto zvážiť iný, vhodnejší spôsob zatienenia.

Ak ešte záves v detskej izbe nemáte, zvážte všetky jeho výhody… ponuka je široká, iste vyberiete presne taký, ktorý sa do izby skvele hodí :)obchod-banská-bystrica-slimacik-sk-dekoračné-závesy

TIP: Ak vaše dieťatko ťažšie zaspáva, vytvorte si spoločne rituál zaťahovania závesov pred spaním… možno to pomôže :)