NA ČO JE DOBRÁ ZAVINOVAČKA?

Viete čo je to Moroův objímací reflex?

Zjednodušene je to reakcia bábätka na náhle preľaknutie z pohybu vlastných ručičiek. Práve zavinutím novorodeniatka do zavinovačky môžete predísť jeho náhlemu prebudeniu a prispieť tak k jeho pokojnému spánku. 

eshop-pre-deti-slimacik-sk-perinka-pre-novorodenca

Každý novorodenec prichádza na svet vybavený niekoľkými automatickými reflexnými reakciami. Niektoré z nich časom zaniknú. Moroův reflex je "povinnou výbavou" každého bábätka už od narodenia približne do štyroch až šiestich mesiacov a je to naše dedičstvo z pradávnych čias. Prejavuje sa vtedy, ak bábo cíti, že padá. Vtedy inštinktívne rozhodí rúčkami a nožičkami, pričom zároveň aj roztvorí dlane a roztiahne pršteky, akoby sa chcelo rýchlo zachytiť mamy.

Vrodené reflexy sú automatické a neovládateľné pohyby a reakcie, ktoré sa prejavujú u novorodencov. Tieto reflexy sú prítomné od narodenia a pomáhajú dieťaťu prispôsobiť sa novému prostrediu a začať rozvíjať jeho motorické schopnosti.

Pozrite si najbežnejšie reflexy, s ktorými sa narodíme:

  • Hľadací reflex - ak pohladkáte líčko novorodenca, bude sa snažiť otvoriť ústa a hľadať prsník. Tento reflex pomáha dieťaťu nájsť potravu.

  • Sací reflex - keď sa niečo dotkne úst novorodenca, automaticky začne sať. Tento reflex umožňuje dieťaťu prijímať potravu.

  • Plávací reflex - ak položíte novorodenca na bruško na vodnú hladinu, jeho nohy a ruky sa začnú pohybovať ako keby plával. Tento reflex pomáha dieťaťu udržiavať sa nad vodou a je súčasťou jeho prirodzeného obranného mechanizmu.

  • Úchopový reflex - ak bábätku podáte prst, okamžite ho pevne uchopí. Tento reflex je dôležitý pri prežívaní (udržaní sa na mieste) a uchopení objektov v okolí.

  • Kráčajúci reflex - skúste novorodeniatku poštekliť chodidlá a ihneď začne nohami robiť kráčajúce pohyby. Tento reflex pomáha dieťaťu pripravovať sa na budúcu chôdzu.

  • Symetrický tonický krčný reflex - pri otočení hlavy novorodenca na jednu stranu, sa automaticky ohnú ruky a nohy na tú istú stranu. Tento reflex je dôležitý pre rozvoj svalového tonusu a koordinácie.

Vrodené reflexy sú normálnym a prirodzeným súčasťou vývoja novorodenca. Postupne však začnú ustupovať a nahradzujú ich dobrovoľné pohyby, keď dieťa získava kontrolu nad svojimi svalmi a vyvíja sa motoricky.

detsky-obchod-slimacik-sk-banska-bystrica-klasicka-snurovacia-zavinovacka-pre-babatko

Zavinúť novorodeniatko do zavinovačky, to je azda ten najlepší spôsob, ako ho upokojiť a napodobniť bezpečné a teplé miesto - mamičkino bruško. Je navrhnutá tak, aby pevne obopínala telo bábätka a poskytovala mu pocit obmedzenia, podobný tomu, ktorý malo v maternici. Zavinovačka tak môže pomôcť obmedziť pohyby bábätka, čo zníži riziko, že sa dieťa samo zobudí.

Zavinovačky vyberajte len tie, ktoré sú vyrobené z vysokokvalitných materiálov, farebne stále a ktoré sú zároveň jemné k citlivej detskej pokožke. Bábätko totiž v zavinovačke spinká prvé týždne svojho života, preto dbajme nielen na jeho pohodlie, ale predovšetkým na bezpečnosť.

Praktickou súčasťou zavinovačiek je pevná výstuž chrbátika, ktorá dáva bezpečnú podporu krehkému telíčku vášho bábätka pri prenášaní a dojčení. Nemusíte sa teda obávať dať novorodeniatko povarovať šťastnému ocinkovi alebo hrdému súrodencovi :) Zavinovačka je obzvlášť užitočná v prvých mesiacoch života bábätka, keď ešte nemá dostatočne vyvinutú schopnosť udržať si samostatne stabilnú polohu.

Slovenský trh ponúka široké spektrum zavinovačiek. Z vrchných materiálov však, našťastie, prevláda 100% bavlna. Výplň často tvorí antialergénne umelé vlákno, ktoré je príjemne mäkké, drží tvar a pôsobí aj ako tepelný izolant. Každá mamička ocení praktické zapínanie na suchý zips, vďaka ktorému je bábo prebalené a zavinuté "raz-dva". Dostupné sú zavinovačky s pevnou výstužou chrbta aj bez nej, klasické šnurovacie ale aj praktickejšie multifunkčné.

Využitie zavinovačky pre novorodenca sa môže líšiť v závislosti od preferencií rodičov a potrieb dieťaťa. Niektorí rodičia ju môžu používať len počas spánku, zatiaľ čo iní môžu uprednostňovať jej použitie počas celého dňa, napríklad pri prenášaní dieťaťa alebo pri poskytovaní jemného tlaku na bruško, čo môže pomôcť pri kolikách.

Zavinovačka má pre bábätko veľa pozitív, preto si aspoň jednu nezabudnite pripísať na váš nákupný zoznam :)detsky-obchod-banska-bystrica-slimacik-sk-vystuzena-perinka-pre-novorodenca-outlast