HRÁME SA OD NARODENIA

Pre nás dospelých je najčastejšou celodennou činnosťou práca (doma, v zamestnaní). Práci venujeme svoju energiu, svoju pozornosť, šikovnosť, získané zručnosti ...

Pre deti je prácou - hra. Je to prirodzená činnosť všetkých detí od narodenia. Hry rozvíjajú množstvo vlastností, ktoré sú v dospelosti veľmi užitočné, či už je to kreativita, zručnosť, strategické myslenie, trpezlivosť alebo zmysel pre fair play. No a skvelým prostriedkom, ako toto všetko hravou formou získať, sú jednoznačne - hračkydrevena-autodraha-pre-dieta-6181046

Dieťa k svoju správnemu vývoju potrebuje celý rad hračiek

Prvé čo z hračiek novorodeniatku zabezpečíme je kolotoč nad postieľku, ideálne farebný a vydávajúci príjemnú melódiu. Bábätko tak v čase bdenia pozoruje farby, tvary, dvíha rúčky k hračke a snaží sa na ňu dosiahnuť. Neskôr prídu na rad rôzne hrkálky a hračky, ktoré bábo dokáže pohodlne uchopiť drobnými prštekmi a skúmať (častokrát už aj ústami :) ) ich tvar a zvuky.

Vhodnými hračkami pre deti od narodenia do 1 roka sú jednoznačne oblé hračky, teda bez ostrých hrán, pričom ich konštrukcia musí byť pevná a nerozbitná. Hračky pre najmenších sú najčastejšie plastové hrkálky, mäkké gumené pískajúce zvieratká, maznáčikovia z jemného plyšu a podobne. Dôležitou vlastnosťou všetkých týchto hračiek je, že sa musia dať ľahko ošetrovať, teda umyť alebo oprať bez toho, aby sa znížila ich kvalita.

Po prvých narodeninách sa z bábätka stáva "malý" človek, ktorý začína chodiť, rozprávať, rozozná rodinných príslušníkov a spôsobom sebe vlastným vie vyjadriť smäd, hlad ale aj radosť a lásku. Od tohto momentu máme potrebu zaobstarať dieťatku všetky hračky sveta... Na rad prichádzajú hračky so zvukom, rôzne zatĺkačky, vkladačky, skladačky, bábiky a autíčka rôznych farieb a veľkostí. Hudobné hračky ako bubienky, xylofóny alebo píšťalky síce, v záujme zachovania nášho zdravého sluchu, po čase radi deťom schovávame, ale sú to práve ony, ktoré rozvíjajú koordináciu rúk, zmysel pre rytmus a hudobný sluch.6181826_1-hudobne-nastroje-pre-deti-bubonViete, kedy nastáva najintenzívnejšie obdobie hrania?

Je to presne vo veku od 3 do 6 rokov dieťaťa. V tomto období je dieťatko neskutočne zvedavé a tak to využime v jeho prospech. Hry ako bábiky pre dievčatá, autá a bágre pre chlapcov rozvíjajú práve tie vlastnosti, ktoré budú deťúrence, či chceme alebo nie, v živote potrebovať. Preto zastávam názor, že taká detská kuchynka a žehlička s doskou sú vhodné nielen pre dievčatká, ale aj pre chlapcov :)

Pri hraní s deťmi v tomto veku pokračujeme s bábikami a autíčkami, ale pridáme aj zložitejšie puzzle a stavebnice. Cibríme tak detskú logiku a predstavivosť, častokrát aj trpezlivosť. Pre podporu zručnosti a rozvíjania detskej fantázie zaobstarajme drobcom bezpečné nožničky, vystrihovačky, detské pečiatky a omaľovánky. Veď čo by to bola za domácnosť, keby všade neboli obrázky a kreatívne výtvory našich detí, všakže...pohladnica-labut-s-trblietkami-KC065_3Máte radi prehrávanie?

Otvorene, kto by to mal rád... Práve hranie spoločenských hier dokáže deti doslova vytrénovať k tomu, ako sa vyrovnať s prehrou, na druhej strane však aj zdvihnúť ich sebavedomie. Nenásilnou formou rozvíjajú verbálne aj manuálne zručnosti, pozornosť, trpezlivosť a strategické myslenie. Stačí vybrať tú správnu spoločenskú hru podľa veku dieťaťa a čarovné chvíle v rodinnom kruhu sa stanú nezabudnuteľnými.

Škola volá

Predškoláci ocenia zaujímavé stavebnice, tabule na kreslenie a písanie, puzzle, ale aj mechanické alebo elektrické hračky. Na prípravu detskej rúčky na písanie sú ideálne rôzne kreatívne sady, ktoré obsahujú omaľovánky, vystrihovačky, vyšívačky alebo nálepky. A opäť, milí rodičia, nezabudnite detské diela vystaviť všetkým na obdiv, upevníte tak sebavedomie vašej ratolesti.

sady-na-sitie-pre-deti-KC050

Aj 10 ročné deti sú stále deti

Pre deti od 10 rokov sú vhodné zložitejšie a náročnejšie hračky. Svoju úlohu plnia modelárske stavebnice, zložitejšie kreatívne sady na výrobu šperkov, ozdôb. A stále sú v hre aj spoločenské hry.

Pri množstve farebných, hrajúcich a plyšových hračiek nezabúdajme na knihy a športové hračky. Tieto nájdu svoje opodstatnenie v každom veku. A aj v tom našom, dospeláckom. Prajeme vám príjemnú zábavu :)


Hračka je predmet určený na hru detí alebo dospelých. Slúži na upútanie pozornosti dieťaťa, jeho zabavenie, prípadne na rozvoj jeho motorických a psychických schopností. Hračky existujú už tisíce rokov. Bábiky, zvieratká, vojačikovia a miniatúry nástrojov dospelých sa nachádzajú v archeologických vykopávkach od nepamäti. Inkovia mali napríklad hračku na kolesách napriek tomu, že ich kultúra dospelých koleso nepoužívala. Masová produkcia hračiek nastala v 20. storočí. (zdroj: wikipedia)