BOJÍ SA VAŠE DIEŤA ZUBÁRA?

Keď niekto spomenie slovo zubár, aká skúsenosť sa vám vybaví v mysli? Príjemné kľudné prostredie, relax, ezoterická hudba a príjemná vždy usmiata zubárka/zubár to asi nebude...  Ak predsa len áno, blahoželáme :)


Preventívne prehliadky v zubnej ambulancii by sme mali absolvovať všetci, deti nevynímajúc. A toto môže byť možno problém. Deti častokrát počujú, či už od starších súrodencov, kamarátov alebo nás rodičov, o tom, ako to u zubára vlastne chodí. No a ruku na srdce, koľkí z nás opísali dieťaťu takúto návštevu do posledného detailu, vrátane použitia zubnej vŕtačky? Strašidelné príbehy tohto druhu prichádzajú na rad v prípade, ak ratolesť v kúpeľni namiesto poctivého umývania zúbkov kreslí mokrým prstom smajlíkov po obkladačkách.

Vedeli ste, že podľa aktuálnych štatistík patrí stav chrupu slovenských detí medzi najhoršie v Európskej únii? Hlavnou príčinou je podľa špecialistov na dentálnu hygienu podceňovanie dôkladného čistenia ústnej dutiny a súčasný životný štýl. Veď cukríky, sladké rožky, džúsy sa stali už priam neoddeliteľnou súčasťou každého dňa.

Ako však dieťa nenásilne nasmerovať k dobrozvyku* umývať si poctivo zúbky ráno aj večer? Skúste malý trik.

Deti predsa radi opakujú po dospelákoch, využite to. Zaobstarajte mu do kúpeľne vlastné zrkadielko, ktoré mu nalepíte nad umývadlo tak, aby sa v ňom pohodlne videlo. Vďaka zrkadielku dieťa uvidí, čo a kde vlastne čistí. Potom už umývanie zubov zaručene nebude nuda. detske-zrkadlo-krtko-a zrkadielko-p2114Niekedy stačí málo, malý detail, a úsmev vášho dieťatka bude žiariť :)

A nezabudnite drobca za čisté zúbky pochváliť ...


*dobrozvyk: opak zlozvyku :)